2020. április 19., vasárnap

Látnivalók Isztambulban

Sziasztok!
2019 februárjában töltöttem pár napot Törökországban, Isztambulban. Szerencsére nagyon szép időt fogtunk ki, talán csak egy napon volt esős februárhoz képest. Budapestről utaztunk Isztambulba, a fővároshoz közelebb eső nemzetközi reptérre. Ide a repjegyek általában ide picit drágábbak, hiszen nincs messze a belvárostól és nagyon könnyű a közlekedés. Ehhez képest a távolabbi reptérre vannak olcsóbb repjegyek Pestről viszont eléggé bonyolult a ki-be jutás.

Miután megérkeztünk Daviddel első utunk egy szuper autentikus étterembe vezetett, majd ezt követően kipróbáltuk a helyi teát és a vízipipát.  


Első nap áthajókáztunk az európai oldalról az ázsiaira. Maga a hajóút gyönyörű volt. Véleményem szerint teljesen más illatok vannak az ázsiai oldalon mint az európain. Nekem ez volt az első "ázsiás" élményem így imádtam minden pillanatát. Jó volt csak barangolni az utcákon. Szuper reggelit ettünk, ami hihetetlenül hatalmas adag volt és nagyon finom. Ezt követően beültünk egy hangulatos kis kávézóba. 


Hajóút Európából Ázsiába


Reggeli két főre

Ezt követően meglátogattuk az Hagia Szophia-t, amelyet a 6. században Konstantinápolyban (ma Isztambul, Törökország) építettek. A Hagia Sophia az UNESCO világörökség része. Az építkezés után majdnem évezredeken át ez volt a legnagyobb katedrális az egész kereszténységben. A vallásos, politikai és művészeti élet központjaként szolgált a bizánci világ számára, és számos hasznos tudományos betekintést ad az akkori időszakról. Fontos hely volt a muzulmán istentiszteletben is, miután II. Mehmed szultán 1453-ban meghódította Konstantinápolyt és mecsetnek jelölte meg az épületet. 1930-as években múzeummá alakították.


Keresési eredmények

Internetes találatok


Kék mecset
Kép: David Charles

Kék mecset tökéletesen tükrözi Isztambul nagyszerűségét, eleganciáját és felsőbbrendűségét. A kecses Kék mecset láttán, tökéletesen átérezhetjük az egykor hatalmas, gazdag és rettegett Oszmán Birodalom minden szívdobbanását, amelyen keresztül megértjük a régi hatalmat, gazdagságot és előkelőséget, melyet fénykorában birtokolt. 

Elsüllyedt Palota
Kép: David Charles

A 80.000 köbméter víz befogadására képes monumentális, lenyűgöző szépségű hely, kívülről szinte észrevehetetlen. A ciszterna Hagia Szophia közvetlen szomszédságában, a belváros közepén található. A város vízellátásának biztosítására nem volt elegendő vízmennyiség, ezért volt szükség víztározók megépítésére. A tárolt ivóvíz biztosította a városlakók biztonságát harcok idején, mert így az ellenség nem tudott hozzáférni, hogy megmérgezze azt. A Yerebatan Ciszterna vízellátását a Valensz vízvezeték szállította. A ciszternát az oszmán időkben már csak rövid ideig használták, majd a XIX. században felújították. 


Híres teakultúra 

Grand bazaar - David Charles 
A világ egyik legnagyobb és legrégebbi fedett bazárja, a 30 700 négyzetméteres Grand Bazaar, több mint 60 utcával és sikátorral, valamint 4000 üzlettel. A bazár eredeti történelmi magját, İç Bedesten-t a hódító Mehmet készítette 1461-ben. A „bedesten” egy üzlettel ellátott fedett árkádra utal, és a bazáron belül számos olyan terület található, amely erre a névre utal.

Galata Tower - David Charles

A Galata-torony,  az egyik legmagasabb és legrégebbi torony Isztambulban. A 63 méter magas torony panorámás kilátást nyújt az óvárosra. A 14. században a genovai kolónia építette, a Galata körzetét körülvevő védelmi fal részeként. A tornyot "Christea Turris" -nek vagy "Krisztus tornyának" hívták. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

...