2020. január 18., szombat

Saguaro national park ˛/ Arizona / Tucson

Sziasztok! 
( English below )


Szerintem sokan nem tudjátok, hogy én hatalmas kaktusz rajongó vagyok, mindig is csodáltam milyen hatalmasra tudnak nőni, de akár az otthoni kaktuszokkal is szívesen eljátszottam egész gyerekkoromban, hát nem kell mondanom egy idő után nem igazán volt a házban kaktusz. Szerintem a kaktuszok lenyűgöző teremtmények, szinte nekem már több is mintha csak növény lenne, de majd olvashatjátok, hogy a leírásban a helyiek is másképp vélekednek róluk..... így hoztam nektek egy apróbb leírást az egyik kedvenc helyemről és annak kaktuszairól, ahol nyáron jártunk Daviddel.

Amerika és Arizona egyik szimbóluma, a már sok sivatagi képről és filmből látott hatalmas kaktuszok. Én azt mondom, hogy aki ilyen messzire utazik, annak már szinte kötelező lenne ezt a helyet meglátogatnia, hiszem nem mindennapi látvány.

A helyi Tohono O’Odham emberek számára a saguaro kaktusz még fontosabb. Ezek az óriási kaktuszok nem a Tohono O’Odham növényei, hanem egy másfajta emberiség, és a Tohono O’Odham törzs tisztelt tagjainak tekintik őket.
 
A saguaro kaktusz az Egyesült Államok legnagyobb kaktusa, és általában 40 láb magasságot ér el. A legmagasabb saguaro kaktusz, melyet valaha is mértek, 78 láb(kb 23 méter) volt . A saguaro kaktusz oszlopként növekszik nagyon lassan, minden növekedés a kaktusz csúcsán vagy tetején történik. 10 évbe telhet, amíg a saguaro kaktusz eléri az 1 hüvelyk magasságot. 

70 éves koráig a saguaro kaktusz eléri a 6 és fél láb magasságot(kb 2 méter) , és végre elkezdi előállítani első virágát. 


95-100 éves korban a saguaro kaktusz eléri a 15-16 láb ( kb 4.5- 5 méter)  magasságot, és elkezdi előállítani első karját. 

200 éves koráig a saguaro kaktusz elérte a teljes magasságot, 45(13-14 méter) láb magasságot. 


Miután a saguaro elpusztult, fás bordái tetők, kerítések és bútorok építéséhezhasználhatók.

Néhány kaktusz több tucat kézzel rendelkezdik, míg más kaktuszokon egyetlen egy kéz sem képződik. Az, hogy miért történik ez, továbbra is a sivatag rejtélye. A saguaro a sivatagi túlélés mestere. A növény képes kibírni a szélsőséges sivatagi időjárást is, bőrét vastag viaszos bevonat borítja, amely vízszigetelővé teszi a növényt, továbbá kemény tüskék és rugalmas sörték borítják, amelyek a belsejében tárolt víz védelmének módszerét szolgálják. A Saguaro kaktuszok, a Carnegiea gigantea csak a Sonoran sivatagban nőnek, ugyanakkor nem találhatóak meg a Szonora-sivatag minden részén.




A hőség szinte elviselhetetlen volt itt július középen. A parkban vannak vezetett túrák reggel és este, ahol lehet látni a vadon élő állatokat. Őszintén szólva én örültem, hogy nem találkoztam csörgőkígyóval vagy tarantulapókkal, de biztosan nagy élmény lett volna ha túlélem.  :D 

A parkban felhívják a figyelmet arra, hogy csak a kijelölt helyeken mászkáljon az ember, hiszen ahogy fent is említettem, nagy hőség volt és sosem lehet tudni, hogy milyen állatra bukkan az ember.


English version : Source : nps.gov  , Pictures : me
I'm obsessed with cactus so here you have something to read. Last summer,  David and I visited this park and I fell in love totally. Hope you will enjoy it! 

Saguaro cacti, Carnegiea gigantea, only grow in the Sonoran Desert. However, they do not grow in all parts of the Sonoran Desert.

These giant cactus are not plants to the Tohono O’Odham, but a different type of humanity, and are viewed as respected members of the Tohono O’Odham Tribe.

While the saguaro cactus has become a symbol of the American West, the saguaro cactus will only grow in the Sonoran desert. As a desert indicator species, the range of the saguaro cactus is limited to southern Arizona.
The saguaro cactus is the largest cactus in the United States, and will normally reach heights of 40 feet tall. The tallest saguaro cactus ever measured towered over 78 feet into the air. The saguaro cactus grows as a column at a very slow rate, with all growth occurring at the tip, or top of the cactus. It can take 10 years for a saguaro cactus to reach 1 inch in height. By 70 years of age, a saguaro cactus can reach 6 and a half feet tall, and will finally start to produce their first flowers. By 95-100 years in age, a saguaro cactus can reach a height of 15-16 feet, and could start to produce its first arm. By 200 years old, the saguaro cactus has reached its full height, reaching upwards of 45 feet tall. Some saguaros have been seen with dozens of arms, while other cactus never produce a single one. Why this happens remains one of the desert’s mysteries.
The saguaro cactus is a master of desert survival. Every aspect of this plant is specifically designed to thrive in the sometimes harsh Sonoran Desert. The skin of the saguaro cactus covered with a thick waxy coating that waterproofs the plant, and reduces water lost to the air through transpiration. The skin of the cactus is covered with hard spines and flexible bristles as a method of defending the water stored inside. (nps.gov)











Szeretnék még ilyen bejegyzésekkel jönni, szóval ha van észrevételetek, vagy tetszett ez a bejegyzés, kérem jelezzétek.

Szép délután!
Puszi!
Brigi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

...